Breng uw AED naar buiten met gratis AED kast

Een hartstilstand komt vaak onverwacht. Daarom is het belangrijk om altijd een AED in de buurt te hebben. Dat apparaat kan iemand met een hartstilstand redden door een schok te geven die het hart weer laat kloppen. Veel AED’s in Nederland hangen binnen in gebouwen. Het is echter belangrijk dat er voldoende AED’s buiten bereikbaar zijn om snel ter plaatste te kunnen worden gebracht, vooral in woonwijken, omdat daar de meeste hartstilstanden plaatsvinden.

Te weinig AED’s buiten

Bij een hartstilstand moet voor de grootste overlevingskans binnen 6 minuten een AED worden ingezet. De ambulance doet er vaak langer over om ter plaatste te komen. Het kan vele levens redden als er een AED die buiten hangt in de buurt kan worden gebruikt. Veel verenigingen, bedrijven en particulieren hebben een AED, maar hangen deze binnen. Om meer AED’s naar buiten te krijgen, is de Hartstichting in actie gekomen door AED eigenaren in heel Nederland te vragen hun AED buiten te hangen. Door deze buiten te hangen kunnen zij gemakkelijk de veiligheid van hun buurt vergroten.AED naar buiten voor de buurtDankzij een project samen met de Vriendenloterij heeft de Hartstichting honderden AED-buitenkasten in Nederland verspreid. Stichting Zundert Hartveilig en EHBO vereniging Zundert dragen deze actie een warm hart toe en hebben vijf kasten gekregen om uit te delen aan organisaties die hun eigen AED naar buiten willen verplaatsen, zodat de AED 24 uur beschikbaar wordt voor de omgeving.

Oproepsysteem reanimatie

De AED wordt aangemeld bij het oproepsysteem voor reanimatie. Bij een hartstilstand in de omgeving krijgen burgers die bij dit systeem staan aangemeld een oproep om te gaan reanimeren. Zij krijgen de informatie over de locatie van de AED zodat ze deze kunnen gebruiken om het slachtoffer zo snel mogelijk te reanimeren. Dit oproepsysteem is landelijk actief en het aanmelden van AED’s bij dit oproepsysteem kan daadwerkelijk het verschil maken. Op dit moment zijn er nog te weinig AED’s aangemeld bij dit systeem. Hier probeert de Hartstichting door deze landelijke actie verandering in te brengen.

Reanimatiecursus

Lijkt het u interessant om zelf ook te leren reanimeren? Deze vaardigheid kan levens redden! In een reanimatiecursus leert u precies wat u moet doen bij een hartstilstand. Ook leert u de AED bedienen. Na afloop mag u zich aanmelden als burgerhulpverlener.Aanmelden voor een reanimatiecursus kunt u doen via www.hartstichting.nl/reanimatiecursus. Lijkt het u leuk om met een grote groep te leren reanimeren? Op de aanmeldpagina van de reanimatiecursussen staan ook de contactgegevens van de partner die de cursus aanbiedt. U kunt contact opnemen met de partner om af te spreken wat uw wensen zijn voor de reanimatiecursus. U kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om de reanimatiecursus op uw eigen sportvereniging te laten plaatsvinden. Zo kunt u samen met andere leden leren reanimeren.